Klæd roserne på til kulden

Roser og andre lidt sarte planter overlever en kold vinter med barfrost bedst, hvis de beskyttes lidt mod udtørring og kulde. Giv derfor planternes vitale dele en lun overfrakke på. Det er for rosers vedkommende dér, hvor de er podet på grundstammen. For almindelige roser er det ved jordoverfladen, mens det hos opstammede roser desuden også er dér, hvor rosens krone begynder.
 
Da det som regel er bedst først at vinterdække roserne i løbet af januar, er det oplagt at genbruge det aflagte juletræs grene til beskyttelsen. Andre stedsegrønne grene er dog lige så velegnede.
 
Læg gerne også en bunke sphagnum eller tørt løv ved jordoverfladen hen over rosens rod – det beskytter godt mod barfrost. Derefter stikkes grangrene i jorden som et telt henover roserne – hele vejen rundt.
 
Sådan beskytter du en opstammet rose:
Det anbefales ofte at lægge opstammede roser ned i vintertiden, men det er en noget besværlig metode. I stedet kan selve rosen pakkes ind i grangrene. De skal fæstnes på en stok, der bærer vægten af grandækningen. På den måde belastes rosen ikke og du undgår at stammen knækker. 

1. Opstammede roser er sårbare overfor frost, dér hvor rosen er podet på grundstammen. Det er dér, hvor alle rosengrenene udspringer fra og derfra selve rosen skal bryde med nye skud til foråret.
 
2. Sæt en solid stok ved siden af rosens stamme. Det er på denne stok at de beskyttende grangrene skal fæstnes. Bind grangrene fast til stokken og brug snoren til at fæstne lag for lag af grene hele vejen rundt.
 
3. Podestedet er nu beskyttet under et tag af grangrene, hvor sne og regn kan løbe igennem. Brug aldrig plast omkring rosen, det får blot de grønne dele til at rådne.

 
4. Bind til sidst grangrenene sammen som en ”tønde” omkring rosen. Stik også gran eller andre stedsegrønne grene i jorden omkring rosens rod. De vil beskytte roden mod udtørring og frost.

 


 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld